Dimensiuni structurale paralele

Sunt straturi ale energiei fundamentale pe care creatorii universului le folosesc pentru coordonarea evoluţiilor din întreg Universul Fizic. În profunzime, la fel ca şi alte structuri asemănătoare, ele sunt de fapt bule uriaşe de energie fundamentală, cu aspect local de straturi, aflate într-un spaţiu mai larg în care ele coexistă alături de alte structuri ale energiei fundamentale, cu alte particularităţi care le deosebesc de cele aflate în discuţie: dintre care putem studia în prezent spaţiile interdimensionale. Toate la un loc formează Universul Fizic şi sunt folosite în acelaşi scop: desfăşurarea evoluţiilor primare ale spiritelor în acest univers material care are vibraţia naturală cea mai joasă – dar optimă pentru spiritele aflate în evoluţii primare. 

Dimensiunile structurale paralele (pe scurt: DSP) au un caracter existenţial permanent şi au un loc fix în spaţiul universic: chiar dacă au totuşi o mişcare proprie, ea este sincronă pentru toate straturile de acest fel, ceea ce le conferă stabilitate fiecăreia faţă de celelalte şi tuturor la un loc ca structuri ale universului. 

Diferenţa dintre ele nu consta numai în faptul că au structurile interioare diferite, ci în special în vibraţia lor diferită. Fiecare strat are o vibraţie progresiv mai mare comparativ cu nivelul de vibraţie al dimensiunii în care ne aflăm noi: de aceea în acest strat se desfăşoară în principal evoluţiile primare ale spiritelor, în mijlocul cărora evoluează ajutători secundari şi centrali (se poate urmări Sinteza treptelor şi subtreptelor de evoluţie ale monadelor. În restul straturilor dimensionale, monade secundare şi centrale desfăşoară activităţi de creaţie universică, de coordonare şi de ajutor oferit evoluţiilor primare şi acelor ajutători secundari şi centrali întrupaţi în mijlocul primarilor. 

Corporalitatea entităţilor dimensionale are o vibraţie proporţională cu vibraţia stratului lor de trăire curentă, chiar dacă structurarea sistemului lor corporal are loc după aceleaşi principii ca şi corporalitatea evoluanţilor primari pe care îi ajută. 

Studii complexe privind existenţa şi funcţionarea DSP pot fi urmărite în capitolul Universuri, în principal studiul „08. Sa privim structurile Universului Fizic în profunzime” . 

Dictionar